Geodit

Geodit ovat pyöreähköjä ja onttoja kivimuodostumia joita esiintyy sedimenttikivilajeissa (kerrostuneet kivilajit) ja vulkaanisessa maaperässä. Geodi muodostuu siten, että maan sisään jäänyt kaasukupla täytyy hydrotermisestä vedestä ja mineraaleista ja ajan kanssa onttoon tilaan kasvaa erilaisia isompia mineraalikiteitä. Geodit ovat aina pyöreähköjä tai munamaisia muodoltaan ja niiden ulkokuori muistuttaa monesti kukkakaalia pyöreine kohoumineen. Onton geodin tunnistaa myös siitä, että se tuntuu kädessä paljon kevyemmältä kuin muut sen ympärillä olevat kivet. Myös täysin tai melkein täysin kiinteitä akaatti täytteisiä "thunderegg" geodeja on olemassa. Geodeja löytyy eniten Meksikosta, Brasiliasta, Uruguayasta, Madagaskarilta ja USA:n Californian, Utahin, Nevadan, Iowan ja Arizonan osavaltioista. 
Geodien avaamiseen on monta tapaa. Muista aina käyttää suojalaseja, hanskoja ja tukevaa alustaa! Kotioloissa on käytössä kaksi varsin toimivaa tapaa:
(Kts.video kohokohdat: Geodit🥥)
Sukka tekniikassa geodi sujaitetaan paksun tennissukan sisälle ja asetetaan kovalle alustalle. Sitten geodi rikotaan vasaralla yhden kerran vpimakkaasti geodia vasaralla napauttaen.
+Turvallisuus, sirpaleita ei lennä ympäriinsä avausvaiheessa
+Helppous&nopeus
‐Sirpaloituminen, geodi halkeaa useaan pieneen osaan
Taltta&vasara tekniikassa geodi rikotaan alustan päällä. Vasaralla löydään talttaa joka on kohdistettu geodin tasaisimpaan osaan. Iskut voidaan kohdistaa joko koko ajan yhteen kohtaan iskunvoimakkuutta vähitellen nostaen, tai sitten geodia pyöritetään ympäri alustalla ja taltan avulla geodiin lyödään vannemainen ura lopulta se halkaisten.
+Tasaisuus, geodi halkeaa kahteen hallittumuotoiseen osaan
-Aika, tekniikka vie paljon aikaa ja vaatii kärsivällisyyttä
-Turvallisuus, iskuvaiheessa geodista kimpoaa pieniä siruja ympäriinsä ja kivi voi lyödä myös kipinää
Kirjoittanut: Kivikuningatar 
Takaisin blogiin